fbpx

Nagyharsányi Szoborpark

Villánytól csak pár km-re! Akár kerékpárral is elérhető!


A Szársomlyó-hegy elhagyatott kőbányájában 1967-től alkottak olyan szobrászok, akiknek kísérletezési szándéka messze túlmutatott az akkori köztéri szobrászat lehetőségein. A nonfiguratív szobrokkal teli bánya öböl megkapó látványt nyújt.

A Nagyharsányi Szoborpark kultúrtörténeti és művészettörténeti jelentősége abban áll, hogy Magyarországon először itt kaptak lehetőséget szobrászok a szabad kísérletezésre. Körülbelül kétszáz művész dolgozott itt az alapítás óta eltelt évek alatt.

A szobrok nagy része helyi, nagyharsányi és beremendi szürke mészkőből készült. A szársomlyói kőbánya jelenleg egyedülálló kulturális látványosság Baranya és az ország idegenforgalmi térképén.

A szoborpark bejáratánál található a harsányi csata emlékműve is. A harsányi csata emlékére készült a hatalmas kereszt, aljában a csatában résztvevőkre emlékeztető pajzsokkal. A harsányi csata vagy Szársomlyó hegyi csata (más nevein második mohácsi csata, villányi csata) 1687. augusztus 12-én Villány határában, a Szársomlyó (Harsányi-hegy) lejtőin ment végbe Károly lotaringiai herceg, Miksa bajor fejedelem, Lajos badeni őrgróf és Savoyai Jenő herceg egyesült osztrák-magyar-bajor-horvát hadtestei és Szulejmán török nagyvezír serege között. A „harsányi csata bajnoka” egy Styrum nevű hadvezér volt, az ő nevéhez is köthető, hogy a csata sikerrel zárult.

Forrás: www.villanyiborvidek.hu; hu.wikipedia.org

Program tartalma

A környékből származó kőből, a lehető legtágabb műteremben, a szabad ég alatt készült művek szinte életre kelnek a szoborparkban, a felhagyott kőbánya a műalkotások igazi otthonává vált. A közel 130 szobor többsége nonfiguratív: magányos tömbök, csavart oszlopok, furcsa bálványok, óriások játékszereire emlékeztető kövek. Némelyik a látogatóktól kapott nevet, ilyen például a Villányi Vénusz, a Kolumbusz tojása, vagy az Emlék.

Az alkotó művészek között olyan neves mestereket találunk, mint Bocz Gyula, Bencsik István, Kígyós Sándor, illetve Wladislaw Tumkiewicz (Lengyelország), Vittorio di Muzo (Olaszország), Pierre Székely (Franciaország/Magyarország).

Érvényesség

Cím: 7822, Nagyharsány
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival vagy Pécsről menetrend szerinti helyközi autóbuszjárattal, GPS: 45.856244 18.430982
Elérhetőség: +36 (30) 377-3388
Nyitva tartás: https://www.ddnp.hu/okoturizmus/bemutatohelyek/nagyharsanyi_szoborpark

Árak

Belépő: https://www.ddnp.hu/okoturizmus/bemutatohelyek/nagyharsanyi_szoborpark

Irány Pécs! kártyával 20% kedvezmény.

A Szársomlyóra induló szakvezetéses túrák résztvevői a szoborparkot ingyenesen tekinthetik meg! Foglaljon Szársomlyó túracsomagunk keretében és a belépőt a túrára és a szoborparkba ajándékba adjuk!

Kinek ajánljuk?

Aki

  • érdeklődik a modern művészetek iránt;
  • kellemes szabadtéri programot keres, szép természeti környezetben;
  • kíváncsi a Villányi Borvidék kulturális-művészeti értékeire;
  • összekötné a park meglátogatását egy fantasztikus túrával.