fbpx

Batthyány Pince - Borkatedrális Villánykövesden

Egy katedrális méretű pince? Ezt látni kell!


A Villányi borvidéken található sok, – építészeti értékként nyilvántartott – pince közül kiemelkedik a Batthyány Pince egyhajós templomra hasonlító kialakítása. Batthyány Ádám földesúr a megnövekedett termés befogadására 1810-1814 között, olasz templomépítő mesteremberekkel új dézsmapincét építtetett. A téglából boltozott pincét sajátos „L” alakban hozták létre. A keskenyebb pinceág vezet be a templom nagyságú, 10 méter széles, 40 méter hosszú, 7 méter magas belső pincerészbe.

A feltáruló látvány, a hordókkal övezett hatalmas tér lenyűgözően hat az emberre. Mivel a kor technikai fejlettsége nem tette lehetővé a földalatti pinceépítést, ezért a felette lévő dombot elhordták és a pince (templom) falainak felhúzása után visszahordták rá a földet. Mivel régen lovas kocsival szállították a bort, ezért a pince nem mély, de roppant széles.

Megépítésekor a Batthyány család tulajdonát képezte, de egy házasság révén a bólyi Montenouvo családhoz került és a II. Világháború végéig tulajdonukban maradt. Ezután a villánykövesdi Tsz, majd 1975–től az „Új Alkotmány” Mg. Tsz. és 2003 októberétől a „Villányi Szársomlyó” Kft. tulajdonát képezi. (Forrás: www.villanyiborvidek.hu)

A pince grandiózus megjelenésével, sajátos akusztikájával méltán alkalmas a minden évben szeptemberben megrendezésre kerülő Európai Bordalfesztivál helyszínéül.

Ebben az ászokpincében érlelődnek  a „Villányi Szársomlyó” Mg. Kft.borai immár 60 esztendeje. A Kft. jelenleg több mint 120 hektáron foglalkozik szőlőműveléssel. Szőlőskertjeinkben 8 fajta kékszőlőt: Cabernet Sauvignon és Franc, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Pinot Noir, Néró és Zweigelt, valamint 9 féle fehér szőlőt: Chardonnay, Chasselas, Muscat Ottonel, Nektár, Pinot Blanc, Olaszrizling, Sauvignon Blanc, Szürkebarát és Tramini dédelget a mediterrán éghajlat. Villányi és villánykövesdi pincéikben, köztük a Batthyány pincében évente 7.000 hektoliter bort tudnak érlelni hagyományos tölgyfahordókban.

Program tartalma

A program keretében meglátogatható a „Borkatedrálisként” is emlegetett Batthyány pince. A látogatás mellé borkóstoló is igényelhető.

Érvényesség

Cím: Villánykövesd, Vasút u. 2. Látogatás kizárólag előzetes bejelentkezéssel! Bővebb információ: Albert Ibolya, 30-377-83-18.

Árak

A belépőkről és a borkóstolók áráról a fenti elérhetőségen tájékozódhat.

Kinek ajánljuk?

Aki

  • szereti a történelmet;
  • nem szeretné kihagyni a borvidék egyik leglátványosabb pincéjét;
  • érdeklődik a Villány-Siklós Borvidék történelmi kincse iránt;
  • aki tartalmas kiránduló programot keres, egybekötve akár egy kerékpártúrával, egy villánykövesdi pincelátogatással, vagy egy ebéddel pinceéttermünkben!