fbpx

Villánykövesd

A Hotel Cabernet a műemléki védelem alatt, három soros villánykövesdi Pincesor lábánál található, csodás kilátással a Fekete-hegyre. Ideális kiinduló hely, nemcsak Villánykövesd csodálatos állapotban megőrzött, autentikus, pókhálós kispincéinek, de a Borvidék felfedezéséhez is!  25 db színvonalas szobával, hangulatos pinceétteremmel, panorámás borterasszal várja vendégeit a Hotel Cabernet, Villánykövesd. Ha Szállást és egy füst alatt Élményeket is keres Villány térségében, vagy ha hangos turistahadak helyett inkább madárcsicsergést hallgatna a Fekete-hegy ölén, szállodánk a legjobb választás!

A Hotel maga is a villánykövesdi pincesor részét képezi, egykoron szőlőoltványozással, bortermeléssel foglalkoztak a ház gazdái. Az egykor romos, patinás kúria épületébe a felújítás során olyan nívós szálláshelyet képzeltünk el egy, amely a kikapcsolódást, feltöltődést segítő szolgáltatások, programok, és a helyi hagyományokra, borkultúrára épülő gasztronómia mellett méltó bázist kínál a nagy múltú villánykövesdi pincészetek, a gyönyörű történelmi táj megismeréséhez.

Foglaljon szobát, vagy egy élményhétvégét Villánykövesd festői szépségű pincesorának közvetlen szomszédságában!

A Hotel Cabernet a műemléki védelem alatt, három soros villánykövesdi Pincesor lábánál található, csodás kilátással a Fekete-hegyre. Ideális kiinduló hely, nemcsak Villánykövesd csodálatos állapotban megőrzött, autentikus, pókhálós kispincéinek, de a Borvidék felfedezéséhez is!

Foglaljon szobát, vagy egy élményhétvégét Villánykövesd festői szépségű pincesorának közvetlen szomszédságában!

hotel_cabernet_rolunk

szallas_akcio_villany

rendezvényhelszín villánykövesd

Villánykövesd Baranya megye déli részén, a Dráva-menti síkságból kiemelkedő Villányi-hegység lábánál, Villánytól 3 km-re, Pécstől 30 km-re helyezkedik el.

Villánykövesd nevezetességei

3 szintes Pincesor

Az utazó számára már messziről elárulja a domboldalon két, helyenként három utcaszinten elhelyezkedő, 57 egymáshoz szorosan tapadó pincéből álló Műemléki Pincesor, hogy nagy hagyományú szőlővidéken jár. A műemlékileg védett együttes párját ritkító építészeti érdekesség, különleges fotótéma. Innen letekintve tárul elénk a 2 hektárnyi nagyságú park, melyben a gyerekek örömét szolgáló játszótér található. A villánykövesdi pincék nyitva tartásáról tudjon meg többet itt!

A római katolikus templom késő barokk stílusban épült 1780-ban Nagyboldogasszony tiszteletére.

Villánykövesdi pincesor virággal borítva
Villánykövesden a Batthyány pince tele hordókkal

Borkatedrális és Bordal Fesztivál

A település másik kiemelkedő látványossága az egykori földesúrról elnevezett Batthyány-féle nagypince, az úgynevezett „borkatedrális”, mely ma a villányi termelőszövetkezet tulajdonában van. A barokk pincearchitektúra lenyűgöző látványa valóban egy katedrálisra emlékeztet. Az itt található fahordók 4000 hektoliter bor tárolására alkalmasak. Szeptember második felében a világviszonylatban is egyre ismertebb és népszerűbb Pécsi Nemzetközi Bordal Fesztivál nyitóünnepélyét már évek óta itt rendezik meg. Látogathatóságáról tudjon meg többet ide kattintva!

Villánykövesd története

Villánykövesd területe már az időszámításunk előtti III. évezredben is lakott volt. 1290-ből származó írásos forrásokban Kuestd, majd két évszázad múlva, egy 1436-ból származó okmányban már Kwesd néven szerepel.

Az Árpád-korban a községet magyarok lakták, főbirtokosa a Siklóssy-család volt. A török időkben az elnéptelenedő faluba szerbek telepedtek be, uraik a Zrínyiek voltak.

A faluba az 1750-es években számos német család költözött. A betelepült németek alapos szakismeret birtokában a szőlőtermelés magas színvonalú kultúráját honosították meg a településen. A község a bólyi uradalom egyik legjelentősebb szőlőterületévé vált.

A II. világháborút követő ki- és betelepítések a falut is érintették, magyarok Debrecen környékéről, illetve a Felvidékről érkeztek. Ennek ellenére az itt maradt lakosság a svábok  életvitelét, kultúráját a mai napig megőrizte.

Villánykövesdi pince zöld bejárata
Pincesor Villánykövesden