fbpx

Csodabogyó tanösvény - Máriagyűd

Ha egy könnyed túrára vágyik, csodás kilátással Máriagyűdre!


A Villányi-hegység természetes növény- és állatvilágát mutatja be a Máriagyűdi kegytemplomtól induló Csodabogyó tanösvény.

Családi kikapcsolódásnak, természet barátoknak egyaránt javasolt a 2,5 km-es túra, amely során a Tenkes-hegy csúcsa alatti erdész kunyhóig sétálhatunk el.

Útközben találunk egy faszerkezetű kilátót, amelyre felmászva az erdő fölött is lenézhetünk a Tenkesről, rálátva a Máriagyűdi kegytemplomra és távolabb a Siklósi várra is.

Csodabogyó tanösvény

A Mecsekerdő Zrt. által fenntartott tanösvényen a Tenkes-hegy erdejének történetével, az előforduló vadon élő állatokról, egy fa életéről, a talajtani adottságokról és a növényvilágról is sok mindent megtanulhatunk.

Az erdő történetét olvasva során fény derül arra, hogy ma már csak a hegy északi oldalán találunk egybefüggő, nagyobb kiterjedésű természetes állapotú erdőt, hiszen az akácosok és szőlőterületek térhódítása csak az erdők kárára növekedhetett.

Útközben megismerkedhetünk a Tenkes erdő leggyakoribb vadfajainak nyomaival, mint a borz, a gímszarvas, a róka, az őz, a mezei nyúl, a nyest, a menyét vagy a vaddisznó. Így az erdőt pásztázva a felbukkanó lábnyomok, ürülékek vizsgálata során megtudhatjuk, melyik állat járt korábban utunkat keresztezve. Az itt élő kisemlősökről, hüllőkről, kétéltűekről, ízeltlábúakról is megtanulhatunk néhány érdekességet az állomások leírásaiból.

A Villányi-hegység jellegzetes fafajtáival is megismerkedhetünk, egy fa élettörténetét pedig egy érdekes évgyűrűelemzéssel vizsgálhatjuk meg. Az itt előforduló tavaszi-nyári lágyszárú növényeket élőben is megcsodálhatjuk menet közben virágzásuk idején, de bemutatkozójukat bármikor elolvashatjuk az élőhelyük mellett.

Az erdő talajával talajszelvény formájában ismerkedhetünk meg, ahogyan a váztalajok, a barnaföld, a lejtőhordalék talaj egymásra épül.

Program tartalma

A kirándulás során körbejárhatjuk a tanösvény állomásait és csodás látványban lesz részünk a kilátóból.

Érvényesség

A tanösvény szabadon járható, csodálatos élmény és kilátás az év bármely szakában.

Árak

Díjmentes.

 

Kinek ajánljuk?

Aki

  • szeret kirándulni;
  • bővítené ismereteit az erdőről, természetről;
  • olyan kiránduló programot keres, ami gyerekekkel is járható és élvezetes.