fbpx

Malkocs Bej Dzsámi Siklóson

Fedezze fel Siklós minaretjét és török kori emlékeit!


A vár mellett Siklós városának másik kiemelkedő látványossága a 16. sz.-i török templom. 1543-1565 között épült egy magas rangú török tisztviselő Malkocs bej vezetésével. 1686 után átépítették háromszintessé, és lakóházként használták. Az épülethez tartozó Minaret tornya ebben az időben semmisülhetett meg. A 20. században állaga folyamatosan tovább romlott, míg a megmaradt 3 alapfala beépült a szomszédos épületekbe. Az elpusztultnak hitt templom régészeti feltárása 1969-ben indult meg Gerő Győző és Mendele Ferenc vezetésével. A műemléki helyreállítás 1990-ben kezdődött, majd 1993-ban a siklósi Malkocs Bej Dzsámi elnyerte az Europa Nostra díjat, melyet minden évben a kiemelkedő helyreállításért ítélnek oda.

A siklósi dzsámit 1994-ben megnyitották a vendégek előtt és mind a mai napig eredeti rendeltetésének megfelelően működik, de néprajzi kiállítóhely is egyben. A templom berendezését – szőnyegeket, ón- és réztárgyakat – a Török Állam Néprajzi Múzeumától kapta a város. Az épületet eredetileg kupola fedte, ami ma egy nyolcszögletű kupoladobon elhelyezkedő sátortető. A kisméretű, négyzetes alaprajzú templom központi része a mihrab (imafülke), mely Mekka irányába néz. Az épületet belső fa díszítése teszi egyedülállóvá.

Forrás: www.villanyiborvidek.hu

Program tartalma

A siklósi dzsámi és a néprajzi gyűjtemény megtekintését tartalmazza. Tárlatvezetés felárral igényelhető.

Érvényesség

A siklósi Malkocs Bej Dzsámi nyitva tartása és további információ: www.villanyiborvidek.hu.

Tavasztól őszig látogatható! A téli időszakban zárva tart, de előzetes bejelentkezés alapján 20 illetve 20 fő feletti csoportokat fogadnak!

Árak

A belépőkről és a tárlatvezetés áráról a következő elérhetőségen tájékozódhat: www.siklos.net.

Kinek ajánljuk?

Aki

  • szereti a történelmet;
  • érdeklődik a Villány-Siklós Borvidék történelmi kincse iránt;
  • aki tartalmas kiránduló programot keres, akár egy siklósi wellness-fürdőzéssel egybekötve.