fbpx

Nagyharsányi Szoborpark és Panoráma Sétány

Villánytól csak pár km-re! Akár kerékpárral is elérhető!


A Szársomlyó-hegy lábánál fekvő Nagyharsányi Szoborpark és Panoráma Sétány különleges, természetközeli kulturális szórakozást és élményt nyújt az egész családnak.

A Szoborparkban több száz mészkőszobor között sétálhatunk, akár órákon át anélkül, hogy unatkoznánk, de a Parkból induló Panoráma Sétányt végig járva üvegkorlát mögül, lebegő érzéssel csodálhatunk le a tájra és a Szoborparkra madártávlatból.

A Szársomlyó-hegy elhagyatott kőbányájában 1967-től alkottak olyan szobrászok, akiknek kísérletezési szándéka messze túlmutatott az akkori köztéri szobrászat lehetőségein. A nonfiguratív szobrokkal teli bánya öböl megkapó látványt nyújt.

A Nagyharsányi Szoborpark kultúrtörténeti és művészettörténeti jelentősége abban áll, hogy Magyarországon először itt kaptak lehetőséget szobrászok a szabad kísérletezésre. Körülbelül kétszáz művész dolgozott itt az alapítás óta eltelt évek alatt.

A szobrok nagy része helyi, nagyharsányi és beremendi szürke mészkőből készült. A szársomlyói kőbánya jelenleg egyedülálló kulturális látványosság Baranya és az ország idegenforgalmi térképén.

A szársomlyói szoborpark bejáratánál található a Harsányi csata emlékműve is. A harsányi csata emlékére készült a hatalmas kereszt, aljában a csatában résztvevőkre emlékeztető pajzsokkal. A harsányi csata vagy Szársomlyó hegyi csata (más nevein második mohácsi csata, villányi csata) 1687. augusztus 12-én Villány határában, a Szársomlyó (Harsányi-hegy) lejtőin ment végbe Károly lotaringiai herceg, Miksa bajor fejedelem, Lajos badeni őrgróf és Savoyai Jenő herceg egyesült osztrák-magyar-bajor-horvát hadtestei és Szulejmán török nagyvezír serege között. A „harsányi csata bajnoka” egy Styrum nevű hadvezér volt, az ő nevéhez is köthető, hogy a csata sikerrel zárult.

Panoráma Sétány: ma a Duna-Dráva Nemzeti Park működteti a látványosságot, amely körül 2020-ban a Szoborparkot övező sziklafal peremén panoráma sétányt épített ki. A sétány lehetővé teszi a látogatók biztonságos és természetközeli mozgását a bemutatóhelyen.

Szársomlyót körül járó dűlőtúra: A Szoborparkból indul az a javasolt túraútvonal, amellyel a Szársomlyót megkerülve végig járhatjuk a Villányi borvidék ikonikus dűlőit, úgy a Kopárt, a Várerdőt, a Fekete-hegyet, mint az Ördögárok– vagy a Jammertal dűlőket.

Szakvezetéses túra a Szársomlyóra: mivel a Szársomlyó fokozottan védett terület a Szoborparktól felfelé már csak engedéllyel vagy a nemzeti park túravezetőjével látogatható. Szerencsére szerdától vasárnapig fix időpontokban indulnak vezetett túrák a 442 méter magas csúcsra. Bővebb információ:    https://www.ddnp.hu/okoturizmus/turalehetosegek/szakvezeteses_tura_a_szarsomlyora

Forrás: www.villanyiborvidek.hu; hu.wikipedia.org

Program tartalma

Szoborpark: a környékből származó kőből, a lehető legtágabb műteremben, a szabad ég alatt készült művek szinte életre kelnek a szársomlyói szoborparkban, a felhagyott kőbánya a műalkotások igazi otthonává vált. A közel 130 szobor többsége nonfiguratív: magányos tömbök, csavart oszlopok, furcsa bálványok, óriások játékszereire emlékeztető kövek. Némelyik a látogatóktól kapott nevet, ilyen például a Villányi Vénusz, a Kolumbusz tojása, vagy az Emlék.

Az alkotó művészek között olyan neves mestereket találunk, mint Bocz Gyula, Bencsik István, Kígyós Sándor, illetve Wladislaw Tumkiewicz (Lengyelország), Vittorio di Muzo (Olaszország), Pierre Székely (Franciaország/Magyarország).

Látogassa meg a Panorámasétányt vagy járja körül a Szársomlyót egy dűlőtúra keretében! Ha kedve van, béreljen kerékpárt szállodánkban! A szoborpark kerékpárúton megközelíthető!

Érvényesség

Cím: 7822, Nagyharsány
Közlekedés: egyénileg, kerékpárral vagy gépkocsival vagy Pécsről menetrend szerinti helyközi autóbuszjárattal, GPS: 45.856244 18.430982
Elérhetőség: +36 (30) 377-3388
Nyitvatartás: https://www.ddnp.hu/okoturizmus/bemutatohelyek/nagyharsanyi_szoborpark

Árak

Belépő: https://www.ddnp.hu/okoturizmus/bemutatohelyek/nagyharsanyi_szoborpark

A Szársomlyóra induló szakvezetéses túrák résztvevői a nagyharsányi szoborparkot ingyenesen tekinthetik meg!

Kinek ajánljuk?

Aki

  • érdeklődik a modern művészetek iránt;
  • kellemes szabadtéri programot keres, szép természeti környezetben;
  • kíváncsi a Villányi Borvidék kulturális-művészeti értékeire;
  • összekötné a park meglátogatását egy fantasztikus túrával.