fbpx

Ős-Dráva Látogatóközpont

Hogyan éltek elődeink? Kisgyermekeseknek ajánljuk!


A Villányi borvidéktől 14 km-re, Szaporca közelében található az Ormánság természeti értékeit és hagyományait megismertető Ős-Dráva Látogatóközpont, amely interaktív kiállítással, majorral, tanösvényekkel és minden korosztály számára kikapcsolódást nyújtó, változatos programokkal várja a közönséget.

Program tartalma

A Hagyományos gazdálkodás tanösvényen szemügyre vehetők az állattartás, rétgazdálkodás, gyümölcstermesztés, méhészkedés, kosárfonás, fűszer- és gyógynövénytermesztés eszközei. Bárki kézbe veheti, kipróbálhatja a tárgyakat és megtapasztalhatja, miként hasznosították őseink a természet adományait fenntartható módszerekkel, harmóniában a környezettel. A régi magyar háziállatokat bemutató majorban szürkemarha, mangalica, kecske, hucul ló, parlagi szamár, hortobágyi racka és cikta juh, valamint több régi magyar tyúkfajta látható. A vendégek az állatok megtekintésén túl megtudhatják azt is, hogy a múltban milyen szerepet játszottak az állatok a mindennapi életben.

Hogyan használták egykor az itt élők a természet erőforrásait? Milyen hatást gyakorolt a környezetre és az élővilágra a folyószabályozás? Mit lehet tenni annak érdekében, hogy a rossz irányba indult folyamatokat megfordítsuk? Mindezekre a kérdésekre választ kaphatunk, ha végigjárjuk az Ős-Dráva tanösvényt. A sűrű nádason átvezető hídon végigsétálva megtapasztalhatjuk a természet őserejét, az érintetlen vadon élményét.

A Dráva partra vezető útvonalon, a Dráva élővilága tanösvényen a terület különleges élővilágával lehet ismerkedni, madarak énekét hallhatjuk, míg kiérünk a folyópartra. A nyílt vízfelületektől a part menti mocsaras területeken át a színpompás vadvirágokkal borított fás legelőkig sokféle élőhely megszemlélhető. A kilátóba felmászva a magasból tekinthető meg a táj, de ha a madaraknak nem csupán a hangjára vagyunk kíváncsiak, hanem látni is szeretnénk őket, akkor leskunyhóból figyelhetjük meg őket, vagy készíthetünk róluk szebbnél szebb felvételeket.

A látogatóközpontban változatos programokat is kialakítottak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, melyek között szerepel a Dráva-menti madárvilág megismerése, madárgyűrűzés. A látogatóközpont éves eseménynaptárában garantált túrák, rendezvények ismeretterjesztő előadások egyaránt megtalálhatóak.

Részletes programok: http://odlk.hu/

Forrás: www.villanyiborvidek.hu

Érvényesség

Elérhetőségek:
Cím: 7843 Szaporca
Web: www.ddnp.hu
E-mail: odlk@ddnp.hu
Telefon: +36 72/223-015, +36 30/402-7654.

Nyitva tartás: ddnp.hu

Árak

Belépő- és programárak: ddnp.hu

Kinek ajánljuk?

Aki

  • megismerné a Dráva tanösvényén keresztül a környék élővilágát;
  • gyermekbarát programot keres, ahol a gyerekek megszemlélhetik, hogyan éltek elődeink, milyen állatokat tartottak;
  • kíváncsi a Villányi Borvidék természeti-kulturális értékeire;
  • szép természeti környezetben töltene el egy napot, élvezve a Duna-Dráva nemzeti park érintetlen élővilágát.

Tipp: a program akár egy drávai hajókirándulással is összeköthető!