fbpx

Palkonyai látnivalók

UGORJON ÁT A SZOMSZÉDBA ÉS NÉZZE MEG A PALKONYAI PINCESORT, KÖRTEMPLOMOT ÉS NE HAGYJA KI A MOKOS BORKÓSTOLÓT!


Palkonya, az egy utcás, 350 fős dél-baranyai falu ma is hűen őrzi a XVIII. században betelepített német szőlő művesek építészeti kultúráját. Ha a palkonyai látnivalókra  kíváncsi, érdemes a palkonyai pincesor közelében elindulnia. A község legnevezetesebb műemlék együttese a faluvégi domboldalt beborító, 53 présházból álló palkonyai pincesor. Palkonyán a lakóházak fele is helyileg védett műemlék.

Palkonya katolikus temploma, a Szt. Erzsébet templom, avagy Körtemplom országos műemléki védettség alatt áll. A messziről is jól látható piros kupolás templom a magyarországi körtemplomok egyik legszebb példája.  A templomot a Batthyány család építette, és 1816-ban Szt. Erzsébet tiszteletére szenteltette. A templom klasszicista stílusban épült, a szabadon álló centrális templom kupolával fedve, tornya a szentélyrész mögött a bejárattal szemben helyezkedik el. (Nem török kori templom!)

Palkonyát Villánykövesd irányában elhagyva, néhány száz méter után jobb kéz felé találjuk a Szent Bertalan kápolnához vezető meredek, keskeny utat. Az út Somogyi Tibor szőlőtermesztő és borász birtokához vezet, itt épült fel 2006-2007-ben a kápolna, elsősorban a szőlőmunkások számára szolgálva menedékül és tájékozódásul. A szőlőtőkékkel körbe bástyázott kápolna, csendes, eldugott elhelyezkedésével ideális helyszín az imádkozásra, relaxálásra, kikapcsolódásra. Varázslatos hely.

A kápolnát augusztus 24.-re, Szent Bertalan napjára tájolták: ekkor a felkelő nap sugarai megvilágítják a szentélyt és benne Szent Bertalan képét. A kápolna népszerű szabadtéri, templomi esküvő- és fotózási helyszín is egyben. 🙂

Forrás és további információk: www.palkonya.hu

Ha adózott a kultúrának és végiglátogatta Palkonya csodálatos műemlékeit, akkor megérdemli, hogy ízlelőbimbóit is kényeztesse. Térjen be hozzánk egy pohár borra Palkonyán, a Mokos Pincészet szeretettel várja! Ha még többet szeretne megtudni a palkonyai Mokos Pincészetről, válassza Birtoklátogatás vagy a palkonyai Mokos Borkóstoló  programunkat!

Program tartalma

Sétáljon vagy kerékpározzon egyet Palkonyán (Villánykövesdtől 3 km)! Járja be a pincesort, csodálja meg a műemléki védettség alatt álló házakat, kérje el a kulcsot a palkonyai Körtemplomhoz, mássza meg a szőlőhegyet, hogy megcsodálhassa a Szent Bertalan kápolnától nyíló csodás kilátást a palkonyai halastavakra és a falura! Majd térjen be hozzánk egy pohár borra Palkonyán, a Mokos Pincészetbe! Ha még többet szeretne megtudni a palkonyai Mokos Pincészetről, válassza Birtoklátogatás vagy Mokos Borkóstoló programunkat!

Érvényesség

A Körtemplom látogatható, a kulcsot itt kell kérni: Frech Ferenc, Palkonya, Fő u. 30. (a templommal szemben).

Árak

A palkonyai történelmi látnivalók megtekintése díjmentes. A Mokos Pincészet programjairól és árakról borkóstoló programjaink között olvashat többet!

Kinek ajánljuk?

Aki

  • érdeklődik a Villány-Siklós Borvidék történelmi és kulturális kincse iránt;
  • a környéken járva semmiképp sem hagyna kis egy palkonyai Mokos borkóstolót;
  • turistahadaktól mentes, relaxálásra, merengésre, fotózásra alkalmas, meseszép pihenőhelyet keres;
  • tartalmas kiránduló programot keres, akár egy kis borozgatással egybekötve, a palkonyai pincesoron.